top of page

Rosacea

Rosacea-Titel (1).jpg

Wat is rosacea ?

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke huidaandoening in je gezicht die in opstoten verloopt. Het betekent letterlijk “rood als een roos”. Kenmerkend zijn de actieve, felrode verkleuringen, vooral op je wangen, neus, kin en voorhoofd. Je gezicht wordt snel rood, vooral bij inspanning, temperatuurverschillen, na het drinken van alcohol en het eten van gekruid voedsel. De meeste mensen hebben ook vaak een brandend of prikkelend gevoel in hun huid.

Rosacea is er in verschillende vormen en komt in verschillende fases voor. Bij beginnende rosacea heb je meestal alleen een beetje roodheid op je wangen, maar in een volgend stadium kunnen er heftige ontstekingen en een kapotte huidbarrière ontstaan. De klachten kunnen heel vervelend zijn en ook een behoorlijke emotionele impact hebben.

Men treft rosacea vaker aan bij vrouwen dan bij mannen en meestal vanaf de leeftijd van 30 jaar.

Hoe ontstaat rosacea ?

De oorzaak van rosacea is onbekend, maar erfelijke aanleg lijkt een rol te spelen. De laatste jaren is er ook veel aandacht voor de rol die demodexmijten spelen. Want wat blijkt? De huidmijt wordt in grote hoeveelheden aangetroffen op de huid van mensen met rosacea.

Iemand met rosacea reageert heel heftig op prikkels die voor een ander 'normaal' zijn.  De demodexmijt vind het fijn op een beschadigde huid en daarom hebben de parasieten vermoedelijk een invloed op het ontstaan en het verloop van de klachten van rosacea.

Wel zijn er factoren die de aandoening veroorzaken en/of verergeren (varieert van persoon tot persoon):
- warme dranken, sterke kruiden, zonlicht en saunabaden,
- geneesmiddelen die cortisone bevatten kunnen op korte termijn verlichting geven maar op lange termijn zorgen ze net voor een verergering van de klachten omdat bij langdurig gebruik van cortisone de barrièrefunctie verstoord raakt.
- het drinken van alcohol. 

- stress

bottom of page